1961 yılında Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Sözleşmesinden sonra bu ülkeye giden işçiler 1975 yılına gelindiğinde açtıkları bakkallar, gazinolar, lokantalar ve kurdukları orkestralar, korolar, dernekler ile artık “para biriktirip köye dönme” hayallerini yavaş yavaş suya gömmüşlerdi.
60’lı yılların ortasından itibaren Yılmaz Asöcal’ın kurduğu Türkofon/Türküola önderliğinde türk diasporası kendi müzikal ihtiyacını gidermeye başlamıştı. Öncelikle Türkiye’de yayınlanan eserler gurbetçilere sunulurken, müzisyen sayılamayacak Metin Türköz, Yüksel Özkasap gibi Almanya’ya işçi olarak gelmiş isimler Almanya’da yayınladıkları plaklarla gurbetçilerin “Süperstarları” oluvermişti. 1975 yılına gelene kadar ise Halk Müziği ve Arabesk dışında başka müzik türü icra eden kişi ya da orkestralar tutunamamış, gurbetçi plak firmalarında albüm yayınlayamamıştı.⠀
1974 yılında ise “Almanya’da bir elektrik hasıl oldu” ve caz müzisyeni olan babaları Seyfettin Aydoğan’dan klavye, bas gitar dersleri alan Tufan ve Muhittin Aydoğan, aralarına gitarist Sedat Ürküt ve Türkiye’de bir süre Erkut Taçkın’la çalışmış baterist Koray Dikmen’i alarak Grup Doğuş’u kurdu.
Grubun konserlerden birini izlemeye gelen, Türküola’dan sonra Türklere hitap eden en önemli müzik firması olan Minareci şirketinin sahibi Tahir Minareci grubu çok beğendi. Gruba bir albüm yapması için teklifte bulunan Minareci, gruptan tıpkı konserlerinde söyledikleri gibi o dönemin popüler aranjmanlarını kaydetmelerini istedi.
1975 yılında yayınlanan ve hücum kayıt şeklinde yapılan kayıtlarda Tufan Aydoğan’ın Hammond ve Rhodes ve Sedat Ürküt’ün elektro gitar soloları amiyane tabirle grubu uçuruyor. Şarkıları bilinen düzenlemeleriyle çalmak yerine kendi düzenlemeleriyle kaydetmeleri, daha önce sadece klasik gitarla ya da geleneksel şekilde düzenlenen Adaletin Bu mu Dünya, Karadeniz Derlemesi ve Modern Oyun Havası adındaki türkülerin ya da İntizar gibi Türk Sanat Müziği kökenli bir bir şarkının gurbetçi soslu Anadolu Pop tadında servis edilmesi, albümü oldukça lezzetli kılıyor.⠀
İşte 46 yıl önce kaydedilen bu albümden seçilen 8 şarkı, ilk kez plak formatında yayınlandı. Türkiye’de ve son yıllarda da diğer ülkelerde 70’li yıllarda Türkiye’de yapılan Anadolu Pop diye tabir edilen müziğe oldukça fazla ilgi duyulmasına rağmen Almanya’daki Türk diasporasının ortaya çıkardığı müzikal ürünler Derdiyoklar dışında keşfedilemedi. Grup Doğuş’un bu albümü, Anadolu Pop’a meraklı herkesin muhakkak dinlemesi gereken bir albüm.
Plağı edinmek isteyenler şu mağazalardan alabilir:
Türkiye – Opus3a
Almanya – HHV
Amerika – Forced Exposure