Derdiyoklar Ali’yi 15 Mayıs 2021 tarihinde kaybettik. Benim gibi Almanya’da büyüyenler için Derdiyoklar İkilisi ve dolayısıyla Ali Ekber Aydoğan’ın önemi onun ölümüyle azalmayıp bilakis daha da artacak.
Yaşadığımız toplumun geleneklerinde düğünün çok ayrı bir yeri var. Doğup büyüdüğüm Almanya’da Alman düğün davetiyelerinde bazen “çocuklarınızı getirmeyin” ibaresi görmek bizi şaşırtmaz. Nitekim bu tür ibare Türkiye’de de görülmeye başladı. Fakat 80’lerin Almanya’sında Türk düğünleri nasılsa, aşağı yukarı günümüzde de o şekilde devam etmekte. Bir orkestra (90’ların sonu ve 2000’lerin başında genelde tek kişiye düşmüşlerdi) müzik çalar, yaşlı teyzeler etrafı potansiyel gelin ve dedikodu için tarar, gençler dans eder, halay çeker, horon teper, düğün sahipleri telaşlı bir şekilde ordan oraya koşturur ve en önemlisi çocuklar dans pistinde dolaşır durur ya da müzisyenleri seyreder.
Benim çocukluğumda Derdiyoklar ve Yurtseven Kardeşler başta olmak üzere orkestralar düğünlerin baş aktörüydü. 2004 yılında açtığımız diskotek (bir diskografi sitesi)’in bir de forumunu açmış ve forumda Özkan (İpek) ve Mehmet (soyadını unuttum 🙁 ) Derdiyoklar’ın düğün videolarını yüklemişlerdi. Jest olsun diye videoya diskotek.arkaplan.com.tr (diskotek’in o dönemki adresi) adresini eklemişlerdi. Daha sonra forumdan yayılan videolar YouTube’a eklenir oldu ve bizim gibi çocukluğunda bu düğünleri görenler anılarını tazeledi ama daha da önemlisi, Türkiye’de de bu görüntüler ses getirmeye başladı ve Derdiyoklar Ali başta AnaPop organizasyonda olmak üzere çeşitli konserler verdi.
Doğruyu söylemek gerekirse çocukluğumuzun bu kahramanları biz büyüdükçe gözümüzde ufaldı. Derdiyoklar bahsi geçince iğrenç ergen esprileri yapılır oldu ve sahnedeki hareketleriyle alay edildi. Bu tür duygular içerisinde 2002 yılında Darmstadt şehrinde bir organizasyona gittik. Grup Çığ, Aşık Divani gibi sanatçıların sahne aldığı organizasyonda Derdiyoklar Ali de yer alacaktı. Aslında onu pek önemsemiyorduk, hatta gene dalga geçmek için malzeme çıkar diye düşünüyorduk. Fakat ilk defa Derdiyoklar Ali’yi olgun bir kafayla seyreden ben resmen çarpıldım. Ali diğerleri gibi sahnede olduğu yerde şarkısını söyleyip gitmemişti. Elektro bağlamasıyla üniversite salonunu dolduran çoğu genç izleyicinin arasına daldı. Kah bilinen eserlerini söyledi kah doğaçlama şiir okudu. Seyirciyi etkisine alabilme yeteneğini ilk defa orada farkettim. Belki de biz çocukken aynı etkiyi göstermişti fakat bizler bunu unutup gitmiştik.
Derdiyoklar’ı 2010 yılında Replikas ile birlikte sahne aldıkları AnaPop organizasyonunda da izledim. Bu tür organizasyonlar ve 2012 yılından itibaren katalan şirket Guerssen/Pharaway Sounds’un yeniden bastığı plaklar Derdiyoklar’ı başka kesimlere de tanıttı ve sevdirdi.
Artık Derdiyoklar İkilisi olarak yeni çalışmalar olmayacak. Fakat belki bir yerlerden düğün görüntüleri, yayınlanmamış kayıtlar çıkar. Bunlar gerçekleşmese bile Derdiyoklar efsanesi nesilden nesile anlatılacak.
Derdiyoklar diskografisi için tıkla