9 Kasım 1947’de Bursa ilimizde dünyaya gelen Basri Tankaya daha 6 aylıkken çelebi misali gezmeye başladı. Ailesi önce Sultanahmet tarafına taşınıp İstanbul’a geldi. Kısa bir süre sonra da Davutpaşa’da ev yaptırıp Almanya’ya gidene kadar orada ikamet ettiler. 1961 yılında Almanya ile Türkiye arasında imzalanan İşgücü Antlaşması neticesinde Basri Tankaya’nın babası bir yıl sonra Almanya’ya giden işçiler arasında yer alıyordu. Aynı yılın sonuna doğru 13 Aralık 1962’de Basri de babasının peşinden Göppingen şehrine vardı.
Yeni bir ülkeye gelmesine rağmen Basri çabucak Almanya’ya adapte oldu. İlk önce stajer olarak Salamander ayakkabı fabrikasına girdi ve orada Mirko adında bir Yugoslav’ın gitar çaldığını gördü. Gitardan çok etkilenen Basri hemen “nasıl çalıyorsun, bana da göster” sorularıyla iş arkadaşını abluka altına aldı. Mirko’nun bir kaç akor göstermesinden sonra ilk yaptığı iş Almanlar’ın meşhur sipariş firması Otto’dan 150 alman markı karşılığında bir gitar ve bir anfi almak oldu. Gitar geldikten sonra her gün metodla çalışmaya başladı. Türkiye’de ilkokula giderken müzik derslerinde solfej eğitimi almıştı. Okul korosunda notaya bakarak şarkı okumasını öğrenmişti. Hatta 1957 ve 1958 senelerinde okul korosuyla birlikte İstanbul Radyosunda programlara çıkmıştı. Basri Tankaya’nın Türkiye’de okul döneminde öğrendikleri, edindiği tecrübeler ve üstün gayreti kısa sürede ona gitar çalmasını öğretti. 1965 yılından itibaren kendisine bir grup kurup başta Türk ve Alman düğünleri olmak üzere çeşitli organizasyonlarda çalmaya başladı. Böylelikle hem çalma tekniğini geliştirdi hem de beste yapmak için gerekli bilgileri toplamaya başladı. Düğünlerde Mambo, Cha Cha, Tango dışında çiftetelli gibi oyun havaları da çalıyorlardı.
1968 yılında askere çağrıldı ve Sivas’ta müzisyen olarak askerliğini bitirdi. Kendisiyle aynı dönemde Ferdi Özbeğen de asteğmen olarak askerlik yapıyordu. Böylelikle tecrübeli bir müzisyenle hem sohbet hem de beraber müzik icra etme olanağı buldu.
Askerlik sonrası tekrar Almanya’ya dönen Basri Tankaya Cem Karaca ile defalarca kayıt yapan Ferdy Klein orkestrasıyla ardından Horst Jankowski orkestrası ile iki 45lik kaydetti. 1971 yılında kapağında “Almanya’dan Sevgilerle” ibaresiyle İstanbul / Pınar 45liği Diskotür firması tarafından yayınlandı. Nino Varon aracılığıyla ise Dinmeyen Gözyaşları / Rüya 45liği Türkiye’de yayınlandı.
29 Mart 1972 tarihli Hey dergisi Basri Tankaya’nın “Monika”, “Wo Bist Du”, “Du Lasst Mich Allein” ve “Warum” isimle almanca şarkılarını plak olarak yayınlamak üzere olduğunu haberini verdi. Fakat bu şarkılar notalarının yazılması ve düzenlemelerinin yapılmasına rağmen maalesef kaydedilemedi. Aynı yıl bir başka türk şarkıcı olan Necdet Öztunalı John Tuner ismi altında Lovers Rainbow Wonderland 45liğini yayınlamıştı. Muhtemelen şarkının başarılı olmasından dolayı Almanca’sı da Regenbogenland ismiyle yayınlandı. Türkiye’den ise Ajda Pekkan, Muzaffer Uludağ ve Nilüfer Yunanistan’dan Kosta Kordalis, Çekoslavakya’dan Karel Gott, Yunanistan’dan Vicky Leandros gibi isimlerin almanca şarkılarla başarılı olmasından dolayı Alman müzik piyasasına girmeyi denemiş, ancak başarılı olamamışlardı. Eğer Basri Tankaya da almanca şarkılarını yayınlama imkanı bulabilseydi, Almanya’da almanca şarkı yayınlayabilmiş ilk Türk sanatçılarımızdan olabilecekti.
Basri Tankaya 1972 yılından sonra bir orkestra kurup 1981 yılına kadar Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerin dans klüplerinde sahne aldı. Ritmboxlu keyboardların piyasade etkin hale gelmesi, orkestraların sahnelerden yavaş yavaş silinmesine sebep olmaya başladı.
1989 yılında kendine ait bir ses kayıt stüdyosu kurdu ve ilk albümü olan Benim Şarkılarım’ı kaydetmeye başladı. Albüm kendi şirketi olan Tankaya Müzik’den yayınladı. Albümde Yalnız Seni Sevdim, Bugün Niçin Gelmedin, Sen Bir Aşksın gibi başarılı eserlerin yanında 45likte yer alan Rüya isimli şarkının yeni bir versiyonu da yer alıyordu. Bir yıl sonra albümden bir şarkıyla ZDF kanalının Nachbarn In Europa programına katıldı.
1993 yılından itibaren 1997 yılına kadar Ortaca ve Sarıgerme’de turistik otellerde programlar yaptı. Ardından tekrar Almanya’ya dönerek düğünlerde ve karnaval organizasyonlarında iki kişilik gruplarla sahneye çıktı.
Basri Tankaya pandemiden dolayı sarsılan eğlence dünyasında dimdik ayakta duruyor. Sosyal medyanın ve internetin imkanlarını kullanarak YouTube kanalında gündeme dair şarkılarını sevenlerine ulaştırıyor. Pandemi başlangıcında Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak “Türkiyem Evde Kal” , “Schütze Dich Vor Corona, Geh Nicht Raus, Bleib Zu Hause”, “Take Your Mask With You” diyen Tankaya İtalyanca, İspanyolca şarkıların yanı sıra Beatles ve Barış Manço coverları da YouTube sayfasına ekledi.